This page is available in English here.
Vart leder vår yttersta ledare för Pingströrelsen oss?
Publicerat 2020-05-27.
”Om vi ska ha ett samfund eller stå med i ett, ska det ledas så som Bibeln lär och det är av en apostel. 1 Kor 12:12 säger ”Vad som kännetecknar en apostel har blivit utfört hos er med all uthållighet, genom tecken, under och kraftgärningar”. Det finns idag inom pingströrelsen ett antal apostlar och det är tid för dem att träda fram och ta över och återigen förvärva.
Sedan 2016 leds Pingst – fria församlingar i samverkan av Daniel Alm. En ledare som med ”den varma sidan” uppmuntrar startandet av nya församlingar, andedop och karismatisk. Han motiverar och uppmuntrar församlingsledare, speciellt de yngre att gå ut i detta. Problemet är att Daniel Alm därtill har en ”kall sida” som agerar och står för något helt annat. Dessa frågor, eller inriktningar, nämner han inget om när han träffar företrädare för Pingst och håller Riksting. Det är frågor han inte vill ska behandlas på dessa möten, utan de sköts i det fördolda, av de som delar denna agenda. Medlemmarna i våra Pingstförsamlingar vet ännu mindre.
Öppet brev med anledning av påve Franciskus besök i Sverige i okt 2016
Publicerat 2016-09-28.
”Inbjudare till mötet 31 oktober är Lutherska världsförbundet och Vatikanen. För värdskapet under mötet står Svenska kyrkan i nära samarbete med katolska kyrkan i Sverige och Sveriges kristna råd.” Katolska kyrkans hemsida
Sveriges kristna råd (SKR) har varit aktiva sedan 1992 och består av följande medlemskyrkor från den frikyrkliga kyrkofamiljen:
– Evangeliska Frikyrkan
– Frälsningsarmén
– Equmeniakyrkan
– Pingst – Fria församlingar i samverkan
– Svenska Alliansmissionen
– Vineyard Norden
Personligen har jag mina rötter inom Pingströrelsen, med en mellanperiod på cirka fyra år inom Trosrörelsen. Det är med djup sorg jag ser att mina ledares ledare i skymundan, och inte i det offentliga ljuset, inom SKR och på annat sätt, öppnar upp sig för den villfarelse som Katolska kyrkan är. Det gör mig förvånad, besviken och ger en känsla av att bli förrådd. Eftersom SKR är delaktig i värdskapet för påvens besök i Sverige önskar jag i första hand att alla frikyrkoförsamlingar unisont lämnar SKR. Om så inte sker, att din och min församling lämnar det samfund vi är verksamma inom och blir fristående som därefter kan skapa nya bibeltrogna konstellationer tillsammans.
Anledning till vårt utträde ur Livets Ord
Publicerat 2014-02-01.
Vi ser att det finns två väsensskilda versioner av Livets Ord. Ett Livets Ord 80/90-tal – som det var från starten 1983 och fram till att Ulf och Birgitta Ekman flyttade till Israel. Från deras hemkomst och fram till idag har ett helt annorlunda Livets Ord tagit form – med utgånget bäst-före-datum. Livets Ord 80/90-tal var anledningen till att vi gick med i församlingen för ett antal år sedan. Det inkluderar den tro, de värderingarna och de grunder vi trodde att man fortfarande stod fast vid.
I ett öppet brev daterat den 6 december 2013 skrev vi till Livets Ords missionsavdelning om att vi inte längre önskar stödja församlingen i dess missionsarbete. Sedan dess har vi fått enormt mycket respons i form av mail, telefonsamtal och möten med människor som bett att få träffa oss och prata om detta. Utifrån det stöd och den information vi fått från alla dessa kära människor har vi beslutat att vi inte längre enbart kommer sluta stödja församlingens missionsarbete ekonomiskt. Vi önskar inte längre vara medlemmar i församlingen. Vi har varit med i Livets Ord under en relativt kort period, cirka fyra år, men har tagit del av undervisningen under betydligt längre tid.
”För oss har vår frälsning alltid handlat om en relation till Jesus – livet ut och i evigheten. Katolicismen däremot är en religion som handlar om Jesus, Maria, ritualer, Traditionen, kyrkofäder och mycket annat.” Kjell-Roger och Carina Holmström
Öppet brev till Livets Ords missionsavdelning
Publicerat 2013-12-05.
Livets ords dolda agenda
Detta brev kritiserar den dubbla agenda som Livets ord under en längre tid har haft, med tydliga inslag och influenser hämtade från katolsk tro. Denna nya inriktning står i ett totalt motsatsförhållande till Livets ords hållning under 1980- och 90-talet. Brevet publicerades initialt innan Ulf Ekman offentliggjorde hans konvertering till Katolska kyrkan i mars 2014.
Brevet nämner också bland annat Peter Halldorf, som även han varit en av de större drivkrafterna mot den våg av katolska influenser som svept in över svensk frikyrklighet.
Brevet uttrycker också en tacksamhet över den sunda trosundervisning som präglade Livets ord, dess systerförsamlingar och i förlängningen kristenheten i stort i Norden under 1980- och 90-talet.
”Fokus på enhet skapar splittring, men fokus på skörd skapar enhet.” Lewi Pethrus
One year later
Publicerat 2013-12-03 på Leonid Paduns blogg.
Bibeln stipulerar att ”efter två eller tre vittnens utsago skall var sak avgöras. (5 Mos 19:15)”. Parallellt med att mitt brev publicerades där jag tydliggjorde och uppmärksammade de katolska influenserna på Livets ord gjorde även en av Livets ords tidigare pastorer detta, nämligen Leonid Padun från Ukraina.
För att du som läsare ska kunna avgöra att det inte bara finns en röst, utan många, publiceras här även hans brev. Brevet är daterat samma vecka som vårat, men de har publicerats helt oberoende utan kännedom om varandra.
”I sincerely urge all Christians to peace, mutual forgiveness, respect and friendship, to fellowship and sharing God’s ministry.” Leonid Padun